El jardí de Cal Carreter la Catalpa

El jardí de Cal Carreter, la Catalpa és un arbre magnífic: es pot tenir com a com a planta per donar ombra com arbust, ja que hi ha diferents varietats. A més, es recupera bé de la poda, de manera que encara que creixi de 6 a 25 metres d’altura, sempre podràs retallar les seves branques per controlar el seu desenvolupament.

Les seves precioses flors blanques són una autèntica meravella: arriben a mesurar 4-5cm de diàmetre i quan apareixen, atrauen nombrosos insectes pol·linitzadors mentre alegren el lloc on es troben.

Quan parlem de la Catalpa parlem d’un arbre caducifoli que es queda sense les seves fulles en forma de cor durant la tardor-hivern. A la primavera i estiu produeix flors blanques o grogues en àmplies panícules, i després de finalitzar l’estació més calorosa de l’any, els fruits, semblants als llegums, maduraran fins a mesurar de 20 a 50cm de longitud. En el seu interior es trobaran les llavors, les quals tenen dues ales primes que els serveixen per poder dispersar amb l’ajuda de vent.

Es coneixen 33 espècies de Catalpa, distribuïdes per Amèrica de Nord, les Antilles i Àsia Oriental. Les més conegudes són les següents:
C. bignonioides: és la més comuna. Creix de forma natural en el sud-est dels Estats Units, i arriba a aconseguir una altura de 15 metres.
C. ovata: originària de la Xina, creix fins a una alçada màxima de 9 metres.
C. speciosa: és originària de de l’mediooeste dels Estats Units, i una de les més grans de l’gènere. Pot arribar a una alçada de 20 metres, amb un tronc de més de 1m de diàmetre.
Per tenir un magnífic exemplar de Catalpa et convidem a seguir els nostres consells:

Ubicació: situa a la teva arbre en una zona on li doni la llum de el sol de manera directa.
Sòl: la terra ha de ser lleugerament àcida (pH de 5-6), fèrtil, deixa anar. També és important que tingui bon drenatge per evitar que les arrels es asfixien per l’excés d’humitat (tens més informació sobre aquest tema en aquest article).
Reg: freqüent a l’estiu, una mica més escàs a la resta de l’any. En general, s’ha de regar cada 2-3 dies en els mesos més calorosos i cada 5-6 dies la resta de l’any.

Abonat: perquè creixi bé, s’ha d’abonar durant la primavera i l’estiu amb adobs orgànics, com humus de cuc o fem, fent una capa de 2-3cm de gruix voltant una vegada a l’mes.

Època de plantació: a la primavera, quan el risc de gelades hagi passat.
Poda: a finals d’hivern.
Multiplicació: per llavors a la primavera i per esqueixos semileñosos a l’estiu.
Rusticidad: suporta el fred i les gelades de fins als -15ºC.