Els fesols al Turisme Rural

Els fesols al Turisme Rural Cal Carreter son un plat que al llarg de l’any presentem en diferents formats, la nostra cuina de proximitat ens obliga a cuinar aquest preciat ingredient en diferents formats depenent de la temporada.

Què fa tan especials els Fesols de Santa Pau?

Les característiques específiques dels Fesols de Santa Pau fan que aquest producte sigui considerat d’alt valor gastronòmic, tant a la comarca de la Garrotxa com arreu de Catalunya, i que sigui l’ingredient principal d’una gran quantitat de receptes.

Les seves qualitats, les adquireixen gràcies a la terra volcànica en què són cultivats, un sòl porós i lleuger que afavoreix la retenció de l’aigua de la pluja sense provocar embassaments.

Els Fesols de Santa Pau són blancs i de forma arrodonida, tenen una superfície lleugerament brillant i la seva textura és més aviat llisa. El gra és de mida petita, amb un pes mitjà de 18 a 30 g per 100 llavors.

Una vegada cuits, destaquen per tenir un gust molt suau, amb una textura especialment cremosa, una farinositat baixa-mitjana i una pell poc perceptible.

També són reconeguts pel seu elevat contingut de proteïnes.

La producció i l’elaboració dels Fesols de Santa Pau amb DOP queda restringida als sòls d’origen volcànic dels municipis de Santa Pau -principal nucli de producció-, Castellfollit de la Roca, les Planes d’Hostoles, les Preses, Olot, Sant Feliu de Pallerols i Sant Joan les Fonts, tots pertanyents a la comarca de la Garrotxa.

La zona de la DOP s’ha limitat només a aquests sòls de naturalesa volcànica, principalment d’emissions volcàniques recents, ja que han demostrat que posseeixen unes característiques molt especials. Són sòls excepcionals que no es troben en cap altra zona de la península Ibèrica.