La volta a peu a la Garrotxa

La Volta a peu a la Garrotxa és una proposta de ruta per etapes que permetrà al viatger descobrir, degustar i pernoctar cada dia en un poble diferent de la comarca.
Gràcies a la col·laboració públicoprivada entre l’Editorial Llibres de Batet, els autors Anna Plana i Sergi Romero i Turisme Garrotxa, avui s’ha presentat a Olot un nou producte turístic que permetrà conèixer a fons el territori garrotxí, els seus paisatges i la seva oferta turística. La presentació ha comptat amb la presència de la directora general de Turisme de Catalunya, Marta Domènech.
Inicialment, la Volta a peu a la Garrotxa va néixer com una guia de viatge per conèixer la comarca pas a pas i per descobrir, de forma detallada i en diferents etapes, molts dels seus atractius. Aquesta publicació, que té format llibre de viatge -de mida 19x13cm i tancat amb goma- ha estat escrita per Anna Plana i Sergi Romero, compta amb fotografies de Moi Soler i l’edició ha estat a càrrec de Llibres de Batet.
A partir d’aquesta publicació, Turisme Garrotxa i Itinerànnia, amb la col·laboració dels autors de la guia, van unir-se per dissenyar un producte turístic que permetés descobrir la Garrotxa a peu, més enllà dels indrets àmpliament coneguts i visitats. Es tracta d’una oportunitat de poder posar en valor aquesta ruta com a producte turístic vinculat a la natura i la salut, que ajudarà a dinamitzar el desenvolupament econòmic del territori i que, a més, permet fomentar la mobilitat sostenible al territor.
La Volta a peu a la Garrotxa segueix els camins de la xarxa de senders Itinerànnia, que a part de la seva senyalització habitual de marques grogues i banderoles, ha vist reforçades les indicacions en alguns punts, amb plaquetes identificatives de la Volta a peu a la Garrotxa, facilitant el seguiment de la ruta en totes les seves etapes.
Però la singularitat d’aquesta ruta radica en que, a més de la senyalització específica, establiments i professionals del turisme ubicats a alguna de les etapes del recorregut de la guia s’han adherit al projecte, oferint al viatger els seus serveis al llarg del camí. Els establiments adherits a la Volta, degudament identificats, ofereixen al viatger informació i avantatges, creant així una ruta singular i amb personalitat pròpia.
La Volta a peu a la Garrotxa, que suma una distància total de 201,5 km, es divideix en deu etapes, més una de circular per Olot i els seus voltants, que poden fer-se seguides, o es poden planificar en diferents dies, segons la disponibilitat del viatger.
Les característiques principals de cada etapa són:
Etapa 1: Olot- Santa Pau. Distància: 16,69 km. Desnivell acumulat pujada: 410 m.
Etapa 2: Santa Pau – Sant Ferriol – Mieres. Distància: 17,43 km. Desnivell acumulat pujada: 173 m.
Etapa 3: Mieres – Sant Aniol de Finestres – Les Planes d’Hostoles – Sant Feliu de Pallerols. Distància: 25,56 km. Desnivell acumulat pujada: 994 m.
Etapa 4: Sant Feliu e Pallerols- La Vall d’en Bas – Les Preses. Distància: 19,87 km. Desnivell acumulat pujada: 646 m.
Etapa 5: Les Preses – Olot – La Vall de Bianya. Distància: 14,16 km. Desnivell acumulat pujada: 410 m.
Etapa 6: La Vall de Bianya – Sant Joan les Fonts – Castellfollit de la Roca. Distància: 17,79 km. Desnivell acumulat pujada: 448 m.
Etapa 7: Castellfollit de la Roca – Montagut – Tortellà. Distància: 14,18 km. Desnivell acumulat pujada: 463 m.
Etapa 8: Tortellà – Sales de LLierca – Beuda – Besalú. Distància: 17,41 km. Desnivell acumulat pujada: 425 m.
Etapa 9: Besalú – Sant Ferriol – Argelaguer – Sant Jaume de Llierca. Distància: 20,16 km. Desnivell acumulat pujada: 611 m.
Etapa 10: Sant Jaume de Llierca – Olot. Distància: 17,91 km. Desnivell acumulat pujada: 672 m.
Etapa 10+1: Olot – Les Preses – Olot. Distància: 20,39 km. Desnivell acumulat pujada: 474 m.
Finalment, per incentivar als viatgers a completar la Volta, s’ha creat un passaport de ruta que el visitant podrà mostrar a les oficines de turisme, restaurants, allotjaments i serveis adherits al projecte, al seu pas per a cada etapa, i aquests establiments podran segellar el passaport com a comprovant d’haver realitzat un tram de recorregut.
Els visitants que completin les 10 etapes del passaport, obtindran com a obsequi la motxilla de la Volta a peu a la Garrotxa i un val de 30€ per gastar als establiments inclosos a l’aplicació mòbil Garrotxa Approp. El passaport es podrà adquirir comprant la guia La Volta a peu a la Garrotxa, a les oficines de turisme i als establiments adherits.