Les plantes de Cal Carreter, boix grèvol

Les plantes de Cal Carreter, boix grèvol. Les seves branques sutilitzen de forma massiva a les nostres llars per a realitzar adorns nadalencs, principalment, i juntament amb el vesc i les branques d’avet, per a elaborar els famosos “rams de la sort”.

Aquest ús massiu durant aquestes dates ha fet que la planta actualment es trobi, en efecte, en perill d´extinció.

Afortunadament, això ha fet, que la recol.lecció als boscos estigui, actualment, molt controlada.

El Boix Grèvol és un arbust de fulla perenne, de port piramidal i de grans dimensions (de mitjana sol créixer uns 10 metres d´alçada, encara que no és gens estrany trobar exemplars de més de 20 metres), que creix habitualment a regions fredes, humides i ombrívoles de pràcticament tot el planeta.

El Boix Grèvol, que pot arribar a viure fins a 500 anys, es sol trobar aillat en mig de fagedes i rouredes, tot i que algunes vegades també pot formar densos matollars com a espècie dominant.

A la província de Sòria, es troba el bosc de Boix Grèvol més gran de l´Europa meridional, lanomenat “Acebal de Garagüeta”, amb més de 180 hectàrees de Boix Grèvol sobre una superfície boscosa de 400 hectàrees.

Una altra de les principals característiques d´aquest arbust, és que es tracta d´una espècie dioica. És a dir: hi ha plantes mascles i plantes femelles, essent aquestes darreres les que donen els tan apreciats fruits vermells.

La fusta de Boix Grèvol és també molt apreciada principalment per a fabricar mobles, ja que aquesta és molt densa i dura.

De lescorça, un cop cuita i fermentada, s´obté la famosa “lliga” (pegament), usada en tècniques ancestrals per a caçar ocells.