Visita a les gorgues nous formats

Visita a les gorgues nous formats. La Diputació de Girona ha impulsat un model de gestió d’ús públic de les gorgues. El propòsit sembla aturar la sobrefreqüentació en rius i gorgues d’interior concrets, i proposar mesures per racionalitzar-ne l’accés i trobar un equilibri entre la conservació de l’espai i el seu ús i gaudi recreatiu.

La sobremassificació en espais naturals de Catalunya és un problema en augment des de fa una dècada. Arran de la pandèmia de la COVID-19, els visitants en alguns espais de bany de les conques internes s’han duplicat o triplicat respecte estius anteriors, sense que, fins a dia d’avui, hi hagués cap gestió integral de la problemàtica que tingui en compte la perspectiva ambiental ni normatives homogènies de gestió entre els espais afectats.

La situació requeria de solucions urgents per frenar les conseqüències en la biodiversitat i l’entorn en espais tan fràgils: erosió de sòls, turbulència de l’aigua, afectació directa sobre la flora o la fauna (manipulació d’animals o aixafaments dels propis animals i nius) o soroll (molèsties per a la reproducció). També per minimitzar els conflictes socials entre visitants i els veïns d’aquests municipis i els problemes de seguretat ciutadana per l’embús de les carreteres en cas d’haver d’accedir amb urgència a les gorgues (incendis o salvament).

Aquest nou model s’ha presentat aquest dimecres al migdia a Sadernes (la Garrotxa), amb la presència del diputat de Medi Ambient, Lluís Amat; el president del Consell Comarcal de la Garrotxa, del Consorci de l’Alta Garrotxa i del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa (SIGMA), Santi Reixach; l’alcalde de Sales de Llierca, Miquel Palomeras; l’alcalde de Tortellà, Josep Reig, i la regidora de Benestar Social i Sanitat de Montagut i Oix, Anna Font.

En la seva intervenció, Lluís Amat ha subratllat la necessitat de crear un model d’aquestes característiques i la possibilitat d’extrapolar-lo més enllà de la demarcació: “Accions com les que impulsa aquest model tenen tres objectius principals: la conservació dels nostres espais naturals, la convivència entre visitants i habitants i garantir una visita de qualitat que satisfaci les expectatives del visitant. Sense una regulació ben planificada i consensuada, això ja no és possible”.

És a partitr d’avui que els visitants d’ aquests indrets i comunicat per els diferents responsables dels municipis respectius que han publicat en els seus respectius mitjans les noves pautes que haura de seguir el visitant de la garrotxa per accedir a aquests indrets.